Spelaanbod

Het spelaanbod op Scouting is zeer divers. Veel spelen zijn heel actief. Maar tegelijkertijd worden de kinderen ook uitgedaagd om samen te werken en creatief te zijn.

Elke zaterdagmiddag zorgt het leidingteam ervoor een veelzijdig programma te brengen aan de welpenmeisjes. Een deel van de programma’s is gebaseerd op jungleboek, maar het leidingteam bedenkt ook regelmatig programma’s zonder thema of die bij een bepaalde feestdag horen. Eigenlijk kun je onze programma’s onderverdelen in een aantal types:

 

Thema

Elk seizoen verzorgen wij regelmatig opkomsten gebaseerd op een thema. De jungle is opgedeeld in jachtgebieden. Bij een thema-opkomst baseren wij de opkomst op een jachtgebied of op thema’s als sport, wedstrijden en spel. Elk jachtgebied is gewijd aan een personage uit de Jungle. Bij elk jachtgebied maken wij kennis met de eigenschappen van het personage dat
gewijd is aan het jachtgebied. Bijvoorbeeld Chil, de wouw, staat er om bekend berichten in de jungle te verspreiden. Tijdens dit programma komt het onderwerp communicatie op verschillende wijze naar voren, en maakt men doormiddel van spel kennis hiermee.

 

Insignes

De leiding organiseert ook opkomsten gebaseerd op het halen van vaardigheden. Als je een vaardigheid haalt krijg je een insigne om te bewijzen dat je de vaardigheid bezit. De vaardigheid haal je door opdrachten te doen. Door een leuk programma wordt hier veel aandacht aan besteed. Zo heb je vaardigheden als EHBO, klimmen, koken, kampvuur, knopen en geschiedenis.

 

Actuele onderwerpen

Ook worden er opkomsten gebaseerd op dingen die op dit moment spelen. Zoals bij kerst. Tijdens deze opkomst kunnen de leiding hun opkomst baseren op kerst. Tijdens Valentijn kan de leiding een romantische draai aan de opkomst geven. Ook grote evenementen zoals de Olympische Spelen of het WK komen aan bod. Zelfs hobby’s als muziek komen voor bij de programma’s die de leiding maakt.

 

Groepsspelen

Meestal plaatst de leiding de opkomsten in een bepaald thema. Soms kan dit niet of wordt er een programma gemaakt zonder een thema. Zulk soort opkomsten kunnen een aantal dingen gemeen hebben. De leiding gebruikt tijdens het maken van opkomsten verschillende spelvormen. Meestal worden estaffetespelen, groepsspelen, postenspelen en teamspelen gebruikt. Ook wordt er welleens geklommen of gaan we een dagje weg.