Informatie

 
 
 

De horde

De jungle verkennen doen we in een groep. Deze groep heet “de horde”. “De horde” is weer in groepjes verdeeld. Die groepjes noemen we “nesten”. Elk nest bestaat uit ongeveer drie á vier welpenmeisjes. Dit is prettig voor nieuwe welpenmeisjes, zodat ze makkelijk aan de groep wennen en op een leuke manier vrienden maken. Op die manier zorgen wij ervoor dat de welpenmeisjes een leuke tijd hebben bij de welpen.

Een nest heeft een aanvoerder en een hulpje van de aanvoerder. Respectievelijk “gids” en “helper” genoemd. Een gids maakt de taak van de leiding wat makkelijker door haar volkje rustig te houden of haar volkje aan te moedigen als ze bezig zijn met een spelletje.

 

Scoutingkleding

Zoals normaal is op veel verenigingen heeft scouting een eigen klassieke “kledinglijn”. Deze kleding is normaal aan te trekken tijdens de opkomst. Op scouting heet die “kledinglijn” een uniform. Elk welpenmeisje krijgt er een tijdens de installatie. De scouting-kledinglijn bestaat uit:

– Een groene blouse met lange mouwen;
– Een groepsdas;
– Installatieteken (deze wordt op de blouse genaait);
– Speltakteken (wordt ook op de blouse genaait);
– evt. overige insignes (wordt ook op de blouse genaait).

 

Ook komt er voor de zomer een speciale “zomerlijn”.
Deze bestaat uit:

– Een speciale scouting t-shirt.

Alle bovenstaande spullen worden aangeschaft bij de leiding en zijn na aanschaffing van u. De groepsdas echter blijft eigendom van de groep en moet na verlaten van de groep terug gegeven worden aan de leiding.

Installatie

Wanneer een welpenmeisje lid wordt van de groep word het geïnstalleerd. Installatie vindt elk jaar aan het begin van het seizoen plaats. Als het welpenmeisje midden in het jaar toe treedt wordt er een installatie-opkomst midden in het jaar gehouden. Dit gebeurt meestal 6 weken na toetreding van de groep. Bij de installatie leg je een geloft af. Die gelofte luidt:

“Ik beloof mijn best te doen.
Een goede welp te zijn
Iedereen te helpen waar ik kan.
En met te houden aan de Welpenwet.
Jullie kunnen op me rekenen.”

De welpenwet luidt:

“Een Welp speelt samen met de anderen in de jungle.
Een Welp is eerlijk, vriendelijk en zet door.
Een Welp zorgt goed voor de natuur.”

Kampen

Natuurlijk staat scouting ook bekend als naar buiten gaan en, jawel…, vies worden. En bij naar buiten gaan hoort natuurlijk zomerkamp! Zomerkamp is voor velen een hoogtepunt van het jaar. In de eerste week van de zomervakantie gaan de welpenmeisjes acht dagen lang op zomerkamp, waarbij we logeren op een clubhuis van een andere scoutinggroep. Voor velen is dit natuurlijk best spannend, maar heel leuk om meegemaakt te hebben. De leiding doet er alles aan om van het zomerkamp een geweldig kamp te maken!

Ook houden we elke jaar een weekendkamp. Hierbij overnacht je 2 nachten ergens anders. Dit doen we zodat de welpenmeisjes wennen aan het weg zijn van huis.

Contributie

Om lid te kunnen zijn van Scouting Nederland en om de programma’s, waar veel materiaal voor gebruikt wordt, te kunnen bekostigen betaald elk lid contributie. De contributie voor de welpenmeisjes voor het seizoen 2023/2024 bedraagt € 210,-.

De kosten voor de Scoutingkleding is niet in de contributie inbegrepen en zal apart met de leiding afgerekend moeten worden. Ook vragen wij meestal een eigen bijdrage voor het zomerkamp, wat dus ook niet in de contributie zit verwerkt (meestal tussen de € 20 – € 50 euro). Verder vragen wij soms een bijdrage voor wanneer we met de welpenmeisjes een dagje uit gaan of andere speciale activiteiten.