Welpenpagina

Hallo!Logo

Als je deze pagina leest, ben je waarschijnlijk net een paar keer komen kijken bij ons. Best wel spannend hè,  al die nieuwe dingen die je ziet? Opstellen in een kring, iedereen heeft Scoutingkleding aan, eigenlijk best vreemd, toch? Deze pagina is gemaakt om je kennis te laten maken met de Welpen en met alles  wat met de Welpen te maken heeft. Als je, nadat je deze pagina gelezen hebt, nog vragen hebt, kun je die  altijd stellen tijdens de opkomst!

Veel plezier!
De Welpenleiding

 

Nesten, gidsen & helpers
De hele groep Welpen heet de Horde. Net als een horde wolven. Deze horde is verdeeld in vier groepjes. Die groepjes heten nesten. Elk nest heeft een gids en een helper. Een gids helpt de andere Welpen in het nest en zorgt ervoor dat bepaalde dingen in zijn nest goed gaan. Zoals het opstellen voor het openen en het sluiten en het corvee. Ook kan de gids bijvoorbeeld de taken verdelen tijdens een spel of speurtocht en helpt hij de leiding met  kleine klussen. De helper helpt de gids en neemt de taken van de gids over wanneer die er niet is.

Ieder nest heeft een eigen kleur bijvoorbeeld blauw, geel of oranje. Dat kun je zien aan het driehoekje op de rechtermouw.

Een gids kun je herkennen aan de twee gele banden om zijn rechtermouw, een helper heeft er één.

Verzamelen
Wat je ook doet, op het moment dat de leiding de hand in de lucht steekt of “HORDE” roept, houd je op waar je mee bezig bent, ben je stil en luister je naar de leiding. Als de leiding vraagt om nestrijtjes te maken, roept de gids de kleur van zijn nest en ga je
netjes in een rij achter je gids staan.

DSC_6325 bDe installatie
Vindt je het na een aantal keer kijken bij ons zo leuk dat je hebt besloten lid te worden dan wordt je “geïnstalleerd”.  Dit is één van de tradities waar we het eerder over hebben gehad. Tijdens je installatie laat je zien dat je een goede Welp kan zijn, door voor alle andere Welpen de Welpen-belofte te zeggen. Als dat goed gaat, mag je je daarna een echte Welp noemen. Je mag dan je eigen Scoutingkleding dragen. Deze Scoutingkleding doe je dan elke week met de opkomsten aan. Iedereen kan dan zien dat je een Welp bent en dat is iets waar je trots op mag zijn!

De Horderoep
Aan het begin van de opkomst gaan alle Welpen zich verstoppen in hun nest, als iedereen is verstopt roept de leiding ‘Woef, woef!’. (dit betekent dat je stil moet zijn.) Op het moment dat een leiding van ons “Yalahii” roept, antwoordt elke Welp direct met “Hii”, terwijl hij vanuit het nest naar de raadsrots

(in een kring) rent.

Als iedereen in de kring staat roept de leiding: “Horde staat”. Alle Welpen gaan dan netjes staan met handen langs hun lichaam en met de voeten naast elkaar. Vervolgens roept de leiding de gids en helper van het dienstnest naar voren voor het hijsen van de vlag.

WelpengroetZodra de vlag omhoog gaat roept de leiding: “Horde Saluut”. De Welpen maken dan met hun rechterhand een saluut naar de vlag. Het saluut maak je met je wijs- en middelvinger gespreid (net als een gespitste oor van een wolf) en de duim op de pink en ringvinger.  Als de vlag bovenin is, zegt de leiding: “Saluut af”, en de handen mogen dan weer naar beneden. De gids maakt het touw van de vlag vast en salueert net als de helper vervolgens naar de vlag.

De gids en de helper lopen terug de kring in en op het moment dat ze terug zijn pakt de leiding die opent de totem en zet hem op de grond. Met een gebaar geeft de leiding aan dat je door je benen moet zakken en op hurken moet gaan zitten met je benen naar buiten en met twee vingers (wijs- en middelvinger) aan iedere hand op de grond.

Om de leiding die opent te begroeten (bijvoorbeeld als Hathi opent;) roepen alle Welpen vervolgens: “Hathi, wij doen ons best”. Daarna springen de Welpen op en maken met twee handen twee ‘wolvenoren’ net als bij de vlag. De gids van het dienstnest roept zo hard als hij kan “Djb, djb, djb, djb” en knikt daarbij met z’n hoofd in vier richtingen. Na de laatste ‘djb’ gaat de linkerhand omlaag en roepen alle Welpen: “Wij dob, dob, dob, Woef!” bij “woef’ doen alle Welpen eens stap naar voren met de rechter voet en stekken de rechterarm en hand met de vingers gespreid. Na ‘woef’  gaan de Welpen weer in de houding staan en zegt de gids de Welpenwet op.

Betekenissen:

  • Yalahiii  –  wolventaal voor ‘Laten wij gaan jagen’
  • Djb  –   ‘Doe Je Best’.
  • Wij dob, dob, dob, woef’   –   ‘Wij doen ons best’

 

De Welpenwet

Bij de Welpen en bij Scouting in het algemeen is het heel belangrijk dat je met anderen kan samenwerken en dat je goed voor elkaar en voor de natuur zorgt. Vandaar dat we een belangrijke wet hebben waar je vanaf de installatie aan moet houden, namelijk de Welpenwet:  Deze wet moet je bij de installatie uit je hoofd kunnen zeggen.

“Een Welp speelt samen met anderen in de jungle

 Een Welp is eerlijk, vriendelijk en zet door.

 Een Welp zorgt goed voor de natuur”.

De Welpenbelofte

Bij het installeren zul je een belofte moeten afleggen waarbij je belooft dat je bij ons heel goed je best gaat doen. Voor de installatie moet je deze belofte uit je hoofd kennen. Tijdens de installatie hoef je hem alleen maar na te spreken:

“Ik beloof mijn best te doen;

een goede Welp te zijn;

iedereen  te helpen waar ik kan;

en me te houden aan de Welpenwet;

jullie kunnen op mij rekenen”

 

Figuren uit het jungleboek

Junglebewoners: In ons bos wonen niet alleen Baloe, Shere kahn, Bagheera en Hathi….ook Chill, Sahi, Jacala en vele anderen wonen er. En natuurlijk Mowgli en Shanti! Hierboven een groepsfoto die we nog niet zo lang geleden hebben gemaakt.

Dierennamen
Deze namen moet je goed kennen!

Akela  –       de oude grijze wolf
Baloe –       de bruine beer
Bagheera –       de zwarte panter
Chil –       de wouw
Hathi –       de olifant
Kaa –       de slang
Mang –       de vleermuis
Mowgli –       het mensenjong
Raksha –       de moederwolf
Rama –       de dolle stier
Sahi –       het stekelvarken
Shere Kahn –       de tijger
Tabaqui –       de jakhals
Mysa –       de buffel

 

 

 

Wist je dat …

akela

Akela, de eenzame wijze wolf, de aanvoerder van de wolven is?

bagheera

Bagheera

de inktzwarte panter, geweldig kan sluipen? Bagheera is de beste en snelste jager van de rimboe en kan goed spoorzoeken. Hij is meer gevreesd dan de tijger, omdat hij bij de mensen is opgegroeid.

Baloe, de dikke bruine beer, de leermeester van de rimboe is? Baloe leert Mowgli en de jonge wolven de wetten van de horde en de talen van de rimboe.

hathiHathi, de olifant, één van de oudste dieren van de rimboe is? Hij haast zich nooit en heeft in zijn lange leven veel meegemaakt. Daarover kan hij prachtig vertellen.

Kaa, de python (slang), met zijn lange lenige lijf de mooiste rimboedansen kan doen? Kaa is wel 10 meter lang en kan met zijn bezwerende blik andere dieren hypnotiseren.

Chil, de wouw, een roofvogel is? Chil is de boodschapper van de rimboe en ziet hoog in de lucht alles wat er in de rimboe gebeurt.

Sahi, het stekelvarken, voor niemand bang hoeft te zijn? Sahi scharrelt overal rond en is daardoor van alle nieuwtjes op de hoogte.

Raksha, moederwolf, Mowgli en haar jongen verdedigde tegen Shere Kahn de tijger? Haar naam betekent ‘duivelin’ en Shere Kahn weet maar al te goed waarom!

jacala

Jacala, de krokodil, een geheimzinnig dier is dat in de Waingoenga-rivier leeft? Jacala lijkt op een drijvende boomstam.

mangMang, de vleermuis, een echt nachtdier is? Mang waakt in het donker over de rimboe.

Rama, de waterbuffel, aanvoerder is van de kudde waterbuffels die met Mowgli Shere Kahn vertrapt?

Wontolla, letterlijk ‘buitenstaander’ betekent. Wontolla is een eenzame, zwervende wolf, die niet bij een horde is aangesloten. Hij waarschuwt de Sionie Horde voor de wilde Rode Honden.

En dat …


shere kanShere Kahn, de gemene tijger, ook wel ‘de lamme’ wordt genoemd? Het is een laffe praatjesmaker en de grootste vijand van Mowgli.

Tabaqui, de gluiperige jakhals, een ruziestoker is? Hij is een meeloper en de geslepen helper van Shere Kahn.

De Bandar-log de apen zijn? Ze leven in de Koele Holen, een ruïnestad in het oerwoud en hebben geen wetten, leiders of geheugen. Ze vergeten zelfs wat ze willen en maken altijd lawaai en ruzie.