Welpenpagina

Hallo! Als je deze pagina leest, ben je waarschijnlijk net een paar keer komen kijken bij de Welpen. Best wel spannend hè,  al die nieuwe dingen die je ziet? Opstellen in een kring, iedereen heeft Scoutingkleding aan, eigenlijk best vreemd, toch?

Deze pagina is gemaakt om je kennis te laten maken met de Welpen en met alles wat met de Welpen te maken heeft. Als je, nadat je deze pagina gelezen hebt, nog vragen hebt, kun je die altijd stellen tijdens de opkomst!

Veel plezier!
De Welpenleiding

 

Nesten, gidsen & helpers

De hele groep Welpen heet de Horde. Net als een horde wolven. Deze horde is verdeeld in vier groepjes. Die groepjes heten nesten.
Welpen
Elk nest heeft een gids en een helper. Een gids helpt de andere Welpen in het nest en zorgt ervoor dat bepaalde dingen in zijn nest goed gaan, zoals het opstellen voor het openen en het sluiten en het corvee. Ook kan de gids bijvoorbeeld de taken verdelen tijdens een spel of speurtocht en helpt hij de leiding met  kleine klussen. De helper helpt de gids en neemt de taken van de gids over wanneer die er niet is.

Ieder nest heeft een eigen kleur, bijvoorbeeld blauw, geel, paars of rood. Dat kun je zien aan het driehoekje op de rechtermouw.

Een gids kun je herkennen aan de twee gele banden om zijn rechtermouw, een helper heeft er één.

Verzamelen

Wat je ook doet, op het moment dat de leiding de hand in de lucht steekt of “HORDE” roept, houd je op waar je mee bezig bent, ben je stil en luister je naar de leiding. Als de leiding vraagt om nestrijtjes te maken, roept de gids de kleur van zijn nest en ga je netjes in een rij achter je gids staan.
 

De installatie

InstallatieVindt je het na een aantal keer kijken bij ons zo leuk dat je hebt besloten lid te worden dan wordt je “geïnstalleerd”.  Dit is één van de tradities waar we het eerder over hebben gehad. Tijdens je installatie laat je zien dat je een goede Welp kan zijn, door voor alle andere Welpen de Welpen-belofte te zeggen.

Als dat goed gaat, mag je je daarna een echte Welp noemen. Je mag dan je eigen uniform dragen. Dit uniform doe je dan elke week met de opkomsten aan. Iedereen kan dan zien dat je een Welp bent en dat is iets waar je trots op mag zijn!

 

Openen

Als iedereen in de kring staat roept de leiding: “Horde staat”. Alle Welpen gaan dan netjes staan met handen langs hun lichaam en met de voeten naast elkaar. Vervolgens roept de leiding de gids en helper van het dienstnest naar voren voor het hijsen van de vlag.

Welpen SaluutZodra de vlag omhoog gaat roept de leiding: “Horde Saluut”. De Welpen maken dan met hun rechterhand een saluut naar de vlag. Het saluut maak je met je wijs- en middelvinger gespreid (net als een gespitste oor van een wolf) en de duim op de pink en ringvinger.  Als de vlag bovenin is, zegt de leiding: “Saluut af”, en de handen mogen dan weer naar beneden. De gids maakt het touw van de vlag vast en salueert net als de helper vervolgens naar de vlag.

Openen

De gids en de helper lopen terug de kring in en op het moment dat ze terug zijn pakt de leiding die opent de totem en zet hem op de grond. Door de totem op de grond neer te laten komen geeft de leiding aan dat je door je benen moet zakken en op hurken moet gaan zitten met je benen naar buiten en met twee vingers (wijs- en middelvinger) aan iedere hand op de grond. 

Om de leiding die opent te begroeten (bijvoorbeeld als Hathi opent;) roepen alle Welpen vervolgens: “Hathi, wij doen ons best”. Daarna springen de Welpen op en maken met twee handen twee ‘wolvenoren’ net als bij de vlag. De gids van het dienstnest roept zo hard als hij kan “Djb, djb, djb, djb” en knikt daarbij met z’n hoofd in vier richtingen. Na de laatste ‘djb’ gaat de linkerhand omlaag en roepen alle Welpen: “Wij dob, dob, dob, Woef!” bij “woef’ doen alle Welpen eens stap naar voren met de rechter voet en stekken de rechterarm en hand met de vingers gespreid. Na ‘woef’  gaan de Welpen weer in de houding staan en zegt de gids de Welpenwet op.

Betekenissen:

  • Djb  –   ‘Doe Je Best’.
  • Wij dob, dob, dob, woef’   –   ‘Wij doen ons best’

 

De Welpen-wet

Bij de Welpen en bij Scouting in het algemeen is het heel belangrijk dat je met anderen kan samenwerken en dat je goed voor elkaar en voor de natuur zorgt. Vandaar dat we een belangrijke wet hebben waar je vanaf de installatie aan moet houden, namelijk de Welpenwet:  Deze wet moet je bij de installatie uit je hoofd kunnen zeggen.

“Een Welp speelt samen met anderen in de jungle

 Een Welp is eerlijk, vriendelijk en zet door.

 Een Welp zorgt goed voor de natuur”.

De Welpen-belofte

Uiteraard is het belangrijk dat je de Welpenwet uit je hoofd kent, maar wel zo handig als we er ook op kunnen rekenen dat je je er aan gaat houden. Daarom leggen alle nieuwe welpen bij hun installatie de Welpenbelofte af.

Voor de installatie moet je deze belofte uit je hoofd kennen. Tijdens de installatie hoef je hem alleen maar na te spreken:

“Ik beloof mijn best te doen;

een goede Welp te zijn;

iedereen  te helpen waar ik kan;

en me te houden aan de Welpenwet;

jullie kunnen op mij rekenen”

Niet al te lastig dus, wat je hier moet beloven. Je hoeft niet te beloven een perfecte welp te zijn, alleen maar om je best te doen, dat is alles wat we van iemand kunnen verwachten.
Bij het zeggen van de belofte maak je met je rechterhand het saluut, net als tijdens de opening.

Linkerhand schudden

Scouts over de hele wereld schudden elkaar de linkerhand. Bij de installatieceremonie maar ook bij een vriendschappelijk treffen. Het verhaal hierachter, zoals dat in Engeland verteld wordt, vind je hieronder:

Linkerhand schudden

“De linkerhanddruk komt van de Ashanti-krijgers die Lord Baden-Powell, de oprichter van Scouting, meer dan 100 jaar geleden in West-Afrika kende. Hij groette hen met zijn rechterhand, maar de Ashanti-krijgers boden hun linkerhanden aan en zeiden: ‘In ons land schudden alleen de dappersten van de dapperen de hand met de linkerhand, want daarvoor moeten we onze schilden en onze bescherming laten vallen.’De Ashanti wisten van Baden-Powells moed, want ze hadden tegen hem en met hem gevochten, en waren er trots op hem de linkerhand van moed aan te bieden.

Wanneer je de Scout-groet of handdruk gebruikt, onthoud dan dat dit tekenen van respect en moed zijn.”

De linkerhand zit natuurlijk ook het dichtst bij het hart. De hartvorm staat hierbij ook voor liefde en vriendschap.
Wij schudden elkaar dus de linkerhand als blijk van vriendschap, vertrouwen en oprechtheid.

 

De totem

Totem

In het stukje over de Horderoep is even kort gesproken over de totem.
Iedere Welpen-speltak heeft zijn eigen totem, waaraan verschillende herinneringen hangen van oude kampen, zwemwedstrijden en overige activiteiten waar wij aan hebben meegedaan. Sommige van deze zijn heel erg oud, en stammen nog uit de tijd dat de leiding zelf nog welp was!

Bij het openen wordt de totem door het leidinglid van de dag tegen de grond aangestoten, waarmee de leiding aangeeft dat je door je benen moet zakken en op hurken moet gaan zitten met je benen naar buiten en met twee vingers (wijs- en middelvinger) aan iedere hand op de grond. Dit is namelijk ook hoe Akela door de wolven wordt begroet bij de Raadsrots in het Jungleboek verhaal.

 

Het logboek

Bij de Welpen maken wij gebruik van een logboek. Iedere week krijgt één van de Welpen het logboek mee, samen met de bijbehorende knuffel Bob de Tijger die die week blijft logeren bij deze welp. Deze welp schrijft een kort verhaaltje over wat we tijdens de opkomst van die week hebben gedaan. Vaak wordt hierbij ook een mooie foto of leuke tekening bij gemaakt.

In het logboek staan verder verschillende verhalen en tekeningen van oude opkomsten die door de Welpen en leiding zijn geschreven, waarin je dus kan lezen en zien wat we jaren geleden hebben gedaan!

 

Insignes

Er zijn vast wel eens onderwerpen geweest die je wel eens bent tegengekomen waarvan je meer zou willen weten, of dingen die je erg leuk lijken om zelf te kunnen doen. Als jij zoiets hebt, kun je een insigne halen.

Insigne

In totaal zijn er 17 insignes die door iedere Welp, ongeacht leeftijd kunnen worden gedaan. Deze insignes gaan over allerlei onderwerpen, zoals knopen, spoorzoeken, sport, culturen, geschiedenis en EHBO. Verder zijn er speciaal voor de oudste Welpen (de Gidsen en Helpers) ook nog eens 5 extra insignes die behaald kunnen worden.

Wil je weten hoe het allemaal precies werkt en wat je voor de insignes moet doen? Klik dan hier!

 


Welpen Poster

Junglebewoners: In ons bos wonen niet alleen Baloe, Shere Khan, Bagheera en Hathi….ook Chil, Sahi, Jacala en vele anderen wonen er. En natuurlijk Mowgli en Shanti! Hierboven een groepsfoto die we nog niet zo lang geleden hebben gemaakt.

Wil je meer weten over de bewoners in het Jungleboek? Klik dan hier!