Thema

Het thema verhaal van de Welpen

In de jungle van India groeit Mowgli op bij de wolven. Hij is nooit bang en begrijpt de talen van alle dieren. De wetten van de jungle kent hij allemaal. Alleen… Shere Khan, de tijger, trekt zich helemaal niets aan van deze wetten. Hij wacht zijn kans af om Mowgli te grijpen. Hij haatte deze mensenwelp. Op een dag heeft hij Mowgli te pakken. Net op dat moment komt Shanti aan met de ‘rode bloem’ en vlucht de grote en sterke tijger weg. Shanti komt uit Haveli, het mensendorp aan de rand van de jungle. Na hun eerste ontmoeting is Shanti vaak in de jungle. Ze leert van Mowgli en Baloe één voor één de wetten van de jungle, het is als mens niet altijd makkelijk die te begrijpen. Mowgli leert haar alles wat hij weet, bijvoorbeeld hoe je in een boom klimt en hoe je dieren kan roepen. In de jungle maken Mowgli en Shanti van alles mee.

 

Scouting, Welpen en de jungle

De speltak Welpen richt zich voornamelijk op de Mowgli verhalen uit het Jungleboek. De leiders en leidsters nemen namen aan die uit het boek komen. De jeugdleden zijn allen jonge wolven, Welpen, en leren door het spel om samen te spelen, de natuur te waarderen, enz. Eigenlijk net zoals Mowgli van Baloe leert hoe te overleven in jungle. De verhalen uit het boek geven hier uitstekende mogelijkheden voor. Veel beter dan de film. De meeste verhalen kunnen worden ‘nagespeeld’ in de vorm van een spel. Natuurlijk met de nodige fantasie van leiding en Welpen.

Figuren uit het jungleboek

Junglebewoners: In ons bos wonen niet alleen Baloe, Shere kahn, Bagheera en Hathi….ook Chill, Sahi, Jacala en vele anderen wonen er. En natuurlijk Mowgli en Shanti! Hierboven een groepsfoto die we nog niet zo lang geleden hebben gemaakt.

 

Boek en Film

Als je hoort van het “Jungleboek” denk je al snel aan de fantastische tekenfilm van Walt Disney. Dit aardige sprookje is afgeleid van een serie verhalen uit de “Junglebooks” geschreven door Rudyard Kipling. Het origineel is echter veel meer een spannend avontuur dan het ‘aardige sprookje’ van de film. Het is natuurlijk fantasie, maar vergeleken met de film is het boek toch veel realistischer. Zo is Mowgli niet alleen maar een hulpeloos klein jongetje, maar groeit hij al snel op tot een zelfverzekerd man die zijn eigen plaats in de jungle verdient en opeist. Zo weet hij zelfs Hathi, de leider van de olifanten, opdrachten te geven die deze dadelijk uitvoert.
 

Junglekaart: