Spelaanbod

Het spelaanbod op Scouting is zeer divers. Veel spelen zijn heel actief, maar tegelijkertijd worden de kinderen ook uitgedaagd om samen te werken en creatief te zijn.

SpelaanbodIedere zaterdagochtend probeert het leidingteam een veelzijdig programma te brengen. Een aantal van de programma’s is gebaseerd op het jungleboek, maar het leidingteam bedenkt ook regelmatig programma’s die bij bepaalde thema’s of feestdagen horen. Eigenlijk kunnen we de programma’s onderverdelen in een aantal types:

 

Jungleboek / jachtgebieden

Door het seizoen heen doen wij regelmatig een opkomst uit het jungleboek. Een jachtgebied is een programma dat speciaal gewijd is aan een personage uit het Jungle-verhaal. Tijdens de opkomst gaan we dus als het ware op ontdekkingstocht in het jachtgebied van bijvoorbeeld Hathi, de olifant, of het jachtgebied van Bagheera, de panter en maken we kennis met alle eigenschappen die een dergelijke personage bezit.

Bijvoorbeeld Chil, de wouw, staat er om bekend berichten in de jungle te verspreiden. Tijdens dit programma komt het onderwerp communicatie op verschillende wijze naar voren, en maakt men doormiddel van spel kennis hiermee.

Actuele onderwerpen / thema’s

Knutselen met KerstDeze programma’s houden verband met activiteiten of gebeurtenissen die heden ten dagen spelen. Zo besteden we veel aandacht aan bijvoorbeeld de Olympische Spelen, het WK Voetbal of aan de Elfstedentocht en andere grote evenementen.

Feestdagen als Kerst, Sinterklaas en Pasen zijn vaste thema’s die ieder jaar terugkomen. Maar ook onderwerpen als pesten, derde wereld, gehandicapten etc. komen bij ons ook ruim aan bod.

 

Insignes

Een ander terugkomend onderdeel zijn de insignes. De insignes zijn door de vereiste opdrachten leuke middelen om meer te weten te komen over een bepaald onderwerp. Middels een leuk programma wordt hier gedurende het seizoen verder aandacht aangeschonken. 

Insignes

Tevens is het ook voor de Welpen mogelijk om in hun vrije tijd aan een insigne te werken. De Welp krijgt dan 4 weken de tijd om de opdrachten te voltooien die bij een insigne horen.
Als alle opdrachten door de leiding zijn goedgekeurd, dan heb je officieel het insigne verdiend en mag je deze op de linkermouw van je uniform bevestigen!

Meer weten over insignes, de bijbehorende eisen en hoe je zelf aan een insigne kan werken? Klik dan hier!

 

Groepsspellen

Over het algemeen proberen we een programma in een bepaald thema te plaatsen. Hoofdzakelijk bestaan de programma’s uit een aantal vaste elementen zoals: estafettespellen, groepsspellen, postenspellen en teamspellen.

Hutten makenDe inhoud hangt af van hoe de groep tijdens het programma verdeeld wordt. Zo kan de leiding ervoor kiezen om de groep in tweeën te delen, of per nest een aantal posten te laten doorlopen. Wordt de groep in tweeën verdeeld, dan worden er veelal estafette- en/of groepsspellen gespeeld.

Bij postenspellen zijn het meestal opdrachten of spellen waar een bepaalde prestatie wordt neergezet die door andere groepjes overtroffen moeten worden. Uiteraard wordt met beide indeling veelvuldig gevarieerd gedurende het seizoen.