Jungleboek

Het themaverhaal van de Welpen

Jungleboek - Mowgli
In de jungle van India groeit Mowgli op bij de wolven. Hij is nooit bang en begrijpt de talen van alle dieren. De wetten van de jungle kent hij allemaal. Alleen… Shere Khan, de tijger, trekt zich helemaal niets aan van deze wetten. Hij wacht zijn kans af om Mowgli te grijpen. Hij haatte deze mensenwelp. Op een dag heeft hij Mowgli te pakken. Net op dat moment komt Shanti aan met de ‘rode bloem’ en vlucht de grote en sterke tijger weg. Shanti komt uit Haveli, het mensendorp aan de rand van de jungle.

Jungleboek - Shanti
Na hun eerste ontmoeting is Shanti vaak in de jungle. Ze leert van Mowgli en Baloe één voor één de wetten van de jungle, het is als mens niet altijd makkelijk die te begrijpen. Mowgli leert haar alles wat hij weet, bijvoorbeeld hoe je in een boom klimt en hoe je dieren kan roepen. In de jungle maken Mowgli en Shanti van alles mee.

 

Scouting, Welpen en de jungle

De speltak Welpen richt zich voornamelijk op de Mowgli verhalen uit het Jungleboek. De leiders en leidsters nemen namen aan die uit het boek komen. De jeugdleden zijn allen jonge wolven, Welpen, en leren door het spel om samen te spelen, de natuur te waarderen, enz. Eigenlijk net zoals Mowgli van Baloe leert hoe te overleven in jungle. De verhalen uit het boek geven hier uitstekende mogelijkheden voor. Veel beter dan de film. De meeste verhalen kunnen worden ‘nagespeeld’ in de vorm van een spel. Natuurlijk met de nodige fantasie van leiding en Welpen.

Andere verhalen zijn iets moeilijker in een spel te gebruiken, maar kunnen bij een kampvuurtje prima naverteld worden. Erg leuk is ook dat het boek een aantal verhalen noemt die niet geschreven zijn. Met deze ‘Niet Vertelde Verhalen’ kan je natuurlijk alle kanten op om een spannend spel te verzinnen.

Figuren uit het jungleboek

Junglebewoners: In ons bos wonen niet alleen Baloe, Shere kahn, Bagheera en Hathi….ook Chill, Sahi, Jacala en vele anderen wonen er. En natuurlijk Mowgli en Shanti! Hierboven een groepsfoto die we nog niet zo lang geleden hebben gemaakt.

Dierennamen

Deze namen moet je goed kennen!

Akela  –       de oude grijze wolf
Baloe –       de bruine beer
Bagheera –       de zwarte panter
Chil –       de wouw
Hathi –       de olifant
Kaa –       de slang
Mang –       de vleermuis
Mowgli –       het mensenjong
Raksha –       de moederwolf
Rama –       de dolle stier
Sahi –       het stekelvarken
Shere Khan –       de tijger
Tabaqui –       de jakhals
Mysa –       de buffel

 

 

 

Wist je dat …

Akela

Akela, de eenzame wijze wolf, de aanvoerder van de wolven is?

Bagheera

Bagheera, de inktzwarte panter, geweldig kan sluipen? Bagheera is de beste en snelste jager van de rimboe en kan goed spoorzoeken. Hij is meer gevreesd dan de tijger, omdat hij bij de mensen is opgegroeid.

Baloe, de dikke bruine beer, de leermeester van de rimboe is? Baloe leert Mowgli en de jonge wolven de wetten van de horde en de talen van de rimboe.

 

hathiHathi, de olifant, één van de oudste dieren van de rimboe is? Hij haast zich nooit en heeft in zijn lange leven veel meegemaakt. Daarover kan hij prachtig vertellen.

Kaa, de python (slang), met zijn lange lenige lijf de mooiste rimboedansen kan doen? Kaa is wel 10 meter lang en kan met zijn bezwerende blik andere dieren hypnotiseren.

Chil, de wouw, een roofvogel is? Chil is de boodschapper van de rimboe en ziet hoog in de lucht alles wat er in de rimboe gebeurt.

Sahi, het stekelvarken, voor niemand bang hoeft te zijn? Sahi scharrelt overal rond en is daardoor van alle nieuwtjes op de hoogte.

Raksha, moederwolf, Mowgli en haar jongen verdedigde tegen Shere Kahn de tijger? Haar naam betekent ‘duivelin’ en Shere Kahn weet maar al te goed waarom!

Jacala

Jacala, de krokodil, een geheimzinnig dier is dat in de Waingoenga-rivier leeft? Jacala lijkt op een drijvende boomstam.

MangMang, de vleermuis, een echt nachtdier is? Mang waakt in het donker over de rimboe.

Rama, de waterbuffel, aanvoerder is van de kudde waterbuffels die met Mowgli Shere Kahn vertrapt?

Wontolla, letterlijk ‘buitenstaander’ betekent. Wontolla is een eenzame, zwervende wolf, die niet bij een horde is aangesloten. Hij waarschuwt de Sionie Horde voor de wilde Rode Honden.

En dat …


Shere KhanShere Khan, de gemene tijger, ook wel ‘de lamme’ wordt genoemd? Het is een laffe praatjesmaker en de grootste vijand van Mowgli.

Tabaqui, de gluiperige jakhals, een ruziestoker is? Hij is een meeloper en de geslepen helper van Shere Kahn.

De Bandar-log de apen zijn? Ze leven in de Koele Holen, een ruïnestad in het oerwoud en hebben geen wetten, leiders of geheugen. Ze vergeten zelfs wat ze willen en maken altijd lawaai en ruzie.

 

Boek en Film

Als je hoort van het “Jungleboek” denk je al snel aan de fantastische tekenfilms van Walt Disney. Dit aardige sprookje is afgeleid van een serie verhalen uit de “Junglebooks” geschreven door Rudyard Kipling.

Jungleboek 1967

Er zijn in totaal twee tekenfilms uitgebracht door Walt Disney. Het verhaal van de eerste tekenfilm uit 1967 is niet helemaal hetzelfde als het verhaal van het boek, maar lijkt er nog wel op. Het verhaal van de tweede tekenfilm uit 2003 heeft eigenlijk niet veel meer met de verhalen uit het Jungleboek te maken; het vertelt verder waar de eerste tekenfilm stopt. Voor het echte Jungleboek moet je dus eigenlijk echt het boek lezen. 

Verder is er in 2016 ook een live-action film uitgebracht door Walt Disney Studios. Dit vertelt het verhaal van Mowgli bijna levensecht, er wordt zelfs gebruikgemaakt van computeranimaties voor alle jungledieren!
Deze film staat wel dichter bij het boek dan de tekenfilms, al zijn er toch nog een paar verschillen te vinden.

Deze laatste film is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar, omdat hier wat meer geweld in voorkomt dan in de tekenfilms. Ook hiervan staat een tweede film gepland
Deze films zijn allemaal op DVD, Blu-ray en Disney+ te bekijken.

Het originele boek is echter meer een spannend avontuur dan het ‘aardige sprookje’ van de tekenfilms.
Het is natuurlijk fantasie, maar vergeleken met de eerste films is het boek toch veel realistischer. Zo is Mowgli niet alleen maar een hulpeloos klein jongetje, maar groeit hij al snel op tot een zelfverzekerd man die zijn eigen plaats in de jungle verdient en opeist. Zo weet hij zelfs Hathi, de leider van de olifanten, opdrachten te geven die deze dadelijk uitvoert.
 

Junglekaart:

  

Jungle-Links

Hier vind je een overzicht van de namen van de dieren die voorkomen in het Jungleboek. Een aantal van deze namen wordt gebruikt door de leiding en komen vaak voor in spelletjes die we spelen tijdens de omkomst.
Namen van de dieren uit het Jungleboek

Wil je het hele boek lezen? Dan kun je hem natuurlijk in de bibliotheek lenen, maar je kunt het hele verhaal ook downloaden.
Download tekst Jungleboek (in het Engels)

Het is ook mogelijk om naar een Nederlandse vertelling te luisteren van het Jungle Boek. Deze is gebaseerd op de filmversie van Disney en is hieronder te beluisteren: