Routetechnieken

Bij de verkenners gaan we regelmatig buiten op stap. Bijvoorbeeld met de fiets of lopend (kanoën, steppen of hinkelen kan ook). Omdat een route als:

  1. Ga links
  2. Ga rechts
  3. Ga over de brug

Heel snel gaat vervelen hebben we vaak een soort puzzeltjes om de route aan te geven. Hieronder staan een paar handige technieken die we weleens toepassen:

Kruispuntenroute

Een kruispuntenroute is eigenlijk een hele makkelijke routetechniek. Er is een plattegrond van een kruispunt getekend, hierin staat een bolletje met een pijltje. Je staat op het bolletje en je gaat naar het pijltje toe. In dit geval ga je dus rechts.

Bolletje-pijltje

De bolletje-pijltje route lijk heel erg op een kruispunten route. Ook hier sta je op het bolletje en ga je richting het pijltje. In plaats van het kruispunt zijn hier alleen de wegen getekend. Deze routetechniek gebruiken wij het meeste bij de Verkenners, hij is ook heel erg geschikt voor moeilijke kruispunten.

ABC-route

De ABC route is een routetechniek die op letters gebaseerd is, maar dit kan ook op kleuren. Er is een windroos gegeven met de richtingen en de letters die daar bij horen. Meestal is een letter onderstreep, dikgedrukt of een hoofdletter als je een bepaalde kant op moet.

Strippenkaart

Een stippenkaart is een redelijk lastige route om te lezen. Daarom eerst een stukje geschiedenis:

De koeriers in New York hadden problemen met het vinden van adressen in New York. Omdat dit zo’n idioot grote en drukke stad was, was een beschrijving van de straten die je in moest geen doen. Hoe werd dit opgelost?

Je neemt een kaart en je tekent de route uit die je moet rijden, Je krijgt dan een lijntje, ook dit is erg lastig te volgen. Maar als je nu de zijwegen en bij tekent en deze lijn recht maakt ontstaat er eigenlijk een hele lange bolletje pijltje route. Het is dus eenvoudiger dan dat het lijkt.

Rechtdoor

Maar hoe geef je dan aan dat je niet rechtdoor moet? De lijn is immers alsmaar rechtdoor!  Klopt, als je niet rechtdoor moet wordt dit aangegeven met een schuine lijn.