Over de Verkenners

Hé, Jij daar!
Ho! Stop! Wacht! Ben je een jongen tussen 11 en 15 jaar?… Ja?
Mooi, dan is deze informatie voor jou bestemd!
Want dat je jongen en tussen de 11 en 15 bent betekent
dat je bij de Verkenners mee mag doen.

Misschien heb je al eens van Scouting gehoord? Misschien ook niet. Scouting is een vereniging waar je allerlei coole activiteiten doet.

 

Verkenners?

Bij de Verkenners doe je hele andere dingen dan thuis, op school of op een voetbal-, of andere sport club. Het is leuk, avontuurlijk, nooit saai en soms best wel spannend! Bovendien maak je ook nog eens een hoop vrienden. Bij onze groep is de opkomst voor Verkenners op zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. De activiteiten worden georganiseerd en geleid door een enthousiast leidingteam. In onze agenda kan je zien wanneer er opkomst is.

Wat voor activiteiten doen jullie dan?

Integenstelling tot sommige andere clubs doe je bij Scouting nooit hetzelfde. Er is geen opkomst hetzelfde bij de Verkenners, de ene keer ben je toneel aan het spelen… de andere keer klim je via een klimtouw uit het raam. Dat betekent dat je steeds weer spannende nieuwe dingen beleeft. Bij de Verkenners doen we spellen, binnen en buiten. We maken bouwwerken van hout en touw, we stoken een fikkie (dat noemen we dan kampvuur) en we koken zelf. Ook gaan we op speurtochten en zo nu en dan verzinnen we met elkaar grappige toneelstukjes. Als dat nog niet genoeg is zorgt de leiding voor nog meer spektakel. Onder begeleiding van ervaren leiding kun je abseilen, wandklimmen, van de kabelbaan en nog veel meer avontuurlijks. Een kleine greep uit onze activiteiten:

Sport en Spel:

We gaan nog wel eens binnen in het clubhuis of buiten op een grasveldje (hangt van het weer af) verschillende sporten en spellen doen. Dit kunnen dingen zijn als een voetbal toernooitje en slagbal. Maar ook Levend Stratego (beetje zoals het bordspel maar dan rennend in bijvoorbeeld een stukje bos).

Kamperen met alles er-op-en-er-aan:

Met je eigen groepje je eigen tent opzetten, je eigen eten koken (en helaas zelf de afwas doen), ’s avonds gezellig rond een kampvuur en af en toe een avontuurlijk nachtspel. Ook doen we tijdens de kampen andere ‘avontuurlijke’ dingen die we in Gouda niet kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan kayakken in Belgie of een survival tocht in de Biesbos.

Speurtochten, hikes:

Met je eigen groepje proberen de weg te vinden,te voet of op de fiets .
Dit doe je soms via een meegenomen kaart, een routebeschrijving en soms met een kompas of GPS. Maar het kan ook zo zijn dat je een geheime zin moet ontcijferen, of puzzels moet oplossen om naar de plaats van bestemming te komen.

Bouwen met houten balken en touw:
Of zoals we het bij Scouting noemen, Pionieren! Dit is niet saai knopen leggen (waar ze Scouting nog wel eens van beschuldigen) Pionieren betekent dat je een groot bouw werk van houten balken maakt. Dit kan een keuken zijn voor zomerkamp, maar ook een katapult om grote hoeveelheden tennisballen (of waterbalonnen) mee weg te schieten of een 4 meter hoge (uitkijk) toren om in te klimmen.

Creatief:
Hier kunnen we zoveel noemen. Je eigen televisieprogramma maken, een krant schrijven, muziek maken met oude ‘rommel’ of een elektrische gitaar , kerstversiering knutselen, een schimmen spel met kartonnen poppetjes en ga zo maar door. Creatieve mensen kunnen dus ook al op Scouting terecht.

Natuur en Milieu:
Je wilt toch wel wanneer je later groot bent dat er nog een hoop moois is te zien in de wereld? Daarom proberen we bij Scouting daar ook iets over te leren. Als we wat met natuur en milieu doen, gaan we kijken hoe de natuur nou werkt. Hoe en waar planten groeien, wat voor dieren er in het bos leven, enz.

Patrouilles?

Als je bij de Verkenners komt wordt je ingedeeld in een van onze patrouilles. Dit zijn groepjes van ongeveer 5 of 6  jongens. Binnen dit groepje leer je goed samenwerken met andere jongens van je leeftijd.

De oudste, meest ervaren Verkenner binnen een patrouille heet de Patrouilleleider (PL). Hij draagt de verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen binnen de patrouille. Gelukkig hoeft hij dit niet alleen te doen want hij wordt geholpen door zijn Assistent Patrouilleleider (APL). Alle PL’s en APL’s worden samen ook wel het kader genoemd.

Al genoeg leuke dingen gelezen?

We zijn nog niet klaar, we willen je nog wel wat vertellen over zomerkamp. Het zomerkamp is het hoogtepunt van het Scouting seizoen en ook de afsluiting ervan. Een Verkenners kamp zit altijd vol met verrassende dingen, rare, coole of mysterieuze figuren die langs komen, loop en/of fiets tochten en heel veel verschillende activiteiten (van het aanmaken van kampvuren tot zwemmen in de zee). Vaak kiest de leiding ook nog een themaverhaal dat iedere dag terugkomt tijdens de activiteiten.

Tijdens het kamp heeft iedere patrouille een eigen tent om in te slapen en eigen keuken om in te eten, koken en om een beetje in te hangen als er niets te doen is. De leiding koopt het eten en de patrouilles maken alles zelf klaar op benzine- branders.

Wat kost dat?

dagobert_duck_599Om lid te kunnen zijn van Scouting Nederland en om de programma’s, waar veel materiaal verbruikt wordt, te kunnen bekostigen betaald elk lid contributie. De hoogte van de contributie voor de Verkenners seizoen 2023/2024 bedraagt € 210,-. Hierin zit ook de bijdrage voor het jaarlijkse zomerkamp.

De kosten voor de Scoutingkleding is niet in de contributie inbegrepen en zal apart met de leiding afgerekend moeten worden. Een compleet Scoutfit pakket (groene blouse, insignes, groepsdas met dasring etc) kost circa € 50,00.

Verdere kosten

Bijzondere activiteiten
Voor bijzondere activiteiten, denk aan een weekendkamp, of dagje uit wordt een bescheiden eigen bijdrage gevraagd. (meestal zijn dit bedragen onder de € 20,00.)

Voor zomerkamp vragen we ook een extra bijdrage rond de € 50 – € 80 euro.

Nu je alles gelezen hebt…

Je mag best een keer komen kijken om te zien hoe jij het vindt.  Tijdens de opkomst wordt dan duidelijk hoe alles in zijn werk gaat. De eerste drie keer zijn gratis.

Je bent welkom op zaterdagmiddag vanaf 13.45 uur in ons clubhuis aan de Gouderaksedijk 30-A. Bel of mail wel even van te voren wel even zodat we weten dat je komt. We hopen je snel te zien.

Tot zaterdag!