Veel gestelde vragen (FAQ)

Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over Scouting:

Algemeen:

Een speltak is de benaming die Scouting Nederland gebruikt om een leeftijdsklasse aan te geven waarin Scoutingactiviteiten worden ondernomen. Naast een leeftijdscategorie, geeft het ook aan of jongens en meisjes gescheiden of samen in een groep activiteiten ondernemen.

Nee! Alle stafleden bij Scouting Jan van Hoof-groep zijn vrijwilliger. Vrijwilliger zijn bij Scouting betekent niet vrijblijvendheid. Elke week weer een leuk programma voor een groep kinderen bedenken, uitwerken en uitvoeren kost tijd en energie. En dan hebben we het nog niet eens over alle weekend- en zomerkampen, of groepsactiviteiten. Maar dat hebben de stafleden graag over voor hun hobby! Want het voorbereiden van een activiteit is al de helft van het plezier. Stafleden van Scouting Jan van Hoof-groep hebben één of meerdere trainingen gevolgd voor het (bege)leiden van de speltak waar ze staflid van zijn.

Bij de Jan van Hoof-groep denken we dat het beter is om deze leeftijdscategorieën (7-11 en 11-15 ) afzonderlijk van elkaar opkomsten te laten draaien, dit omdat meisjes en jongens zich op deze leeftijden over het algemeen anders ontwikkelen en andere interesses hebben, wij proberen de kinderen een zo passend mogelijk spelaanbod te geven. Uiteraard hebben deze speltakken af-en-toe wel gezamenlijke opkomsten.

De Welpen en Scouts – dus de kinderen van 7 tot 15 jaar – zijn opgedeeld in subgroepen. Bij de Welpen heet dit een “nest”, bij de Scouts (bij ons Verkenners en Gidsen) een patrouille of ronde.

Deze groepen zijn vooral bedoeld als werk groepjes waarvan steeds de 2 oudste van de groep de ‘leiding’ hebben, de subgroepjes worden vooral gebruikt tijdens regio activiteiten en kampen. In deze groepjes leren de kinderen vooral samen te werken.

Als een jeugdlid te oud wordt voor een speltak, dan vliegt deze over. Eens per jaar, na de zomervakantie, gaan de leden die te oud worden voor hun speltak over naar de volgende. Als referentie wordt de leeftijd aangehouden van het lid aan het einde van het kalenderjaar. Kinderen die voor de jaarwisseling de leeftijd bereiken vliegen in dat jaar over en kinderen die na de jaarwisseling deze leeftijd bereiken vliegen het jaar erop over.

De precieze inhoud van het overvliegen zelf is afhankelijk van de speltakken, vaak gaat overvliegen door een uitdagend obstakel te overwinnen (passend bij de leeftijd) om vervolgens ontvangen te worden door de nieuwe speltak

Spelen in een veilige omgeving is belangrijk bij Scouting. Kinderen en jongeren moeten zich in een uitdagende omgeving kunnen ontwikkelen door het spelen van het Scoutingspel. Ook op het vlak van sociale veiligheid zijn er duidelijke afspraken gemaakt en worden er handvatten geboden. Zo hebben wij van al onze vrijwilligers een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) (Justis: Wat is een VOG?). en streven we ernaar dat er binnen ieder leidingteam in ieder geval één iemand met een EHBO-diploma is.

Lees hier meer over “sociale veiligheid” bij Scouting Jan van Hoof-groep: https://www.janvanhoof.nl/sociale-veiligheid/

Stap eerst naar de speltakleiding zelf om te zoeken naar een oplossing. Lukt dit niet? Dan staat het bestuur voor jullie klaar: groepsbegeleiding@janvanhoof.nl

Vertrouwenspersoon:

We willen dat iedereen die lid is van Scouting Jan van Hoof-groep zich daar thuis en veilig voelt. Toch kan het zijn de je in een situatie komt waarover je graag met iemand in vertrouwen wilt kunnen praten. Dit geldt zowel voor jeugdleden, hun ouders/verzorgers en voor vrijwilligers. Voor dit soort situaties zijn er binnen Scouting Jan van Hoof-groep een vertrouwenspersoon aangesteld: Michel Laan, hij is te bereiken via vertrouwenspersoon@janvanhoof.nl


Lees hier meer over de “sociale veiligheid” bij Scouting Jan van Hoof: https://www.janvanhoof.nl/sociale-veiligheid/

Lidmaatschap:

Kinderen vanaf 5 jaar oud kunnen lid worden. In principe maakt het niet uit wanneer je je gedurende het jaar bij onze Scoutinggroep aanmeldt.

Vul het formulier in op www.janvanhoof.nl/kijken, je aanvraag wordt dan verstuurd naar de speltakleiding. zij zullen jou vervolgens uitnodigen om te komen kijken.

De kosten om lid te worden verschillen per speltak, op onze contributie pagina staat uitgelegd hoeveel contributie er per speltak moet worden betaald en wat er met de contributie wordt gedaan. 

Bij wijziging van uw adresgegevens, e-mailadres, telefoonnummer of rekeningnummer is het belangrijk om ons hiervan op de hoogte te stellen. De wijzigingen kunt u e-mailen naar de ledenadministratie. De ledenadministratie zal er voor zorgen dat het veranderd wordt in het systeem.

Wanneer je het lidmaatschap wilt beëindigen bij Scouting Jan van Hoof-groep, dan vinden we dat erg jammer. Maar naast Scouting wachten er vast en zeker ook nieuwe avonturen en uitdagingen op je. Voor het opzeggen van je lidmaatschap neem je contact op met de leiding van de speltak waar je bij zit. Zij zullen zorgen dat je uitgeschreven wordt.

Scoutfit:

Het uniform, “Scoutfit” genoemd, is bedoeld om vies te maken. Scouting telt in Nederland en daarbuiten duizenden leden, aan het uniform kun je zien bij welke speltak je hoort en wat je allemaal al hebt gedaan. Daarbij vinden we het bij Scouting niet interessant of je merkkleding draagt of truien van Lamawol, het is veel belangrijker dat je plezier maakt in de groep.

Een nieuwe Scoutfit (blouse, das, dasring en de eerste badges) kost, afhankelijk van de maat tussen de € 42,00 en € 52,00.

Onze Bevers dragen geen Scoutfitblouse, maar een eigen groepsshirt. Een nieuw kledingpakket (rood T-shirt, das en dasring) voor de Bevers kost € 20,00.

Via de speltakleiding ontvangt u meer informatie over het bestellen.

Je zult misschien wel eens gezien hebben dan iedereen bij Scouting een uniform draagt. Zo een uniform noemen wij “Scoutfit”. Als je een Scoutfit aan hebt, kan iedereen zien dat je van Scouting bent. Ook heeft iedere groep over de hele wereld zijn eigen das (andere kleuren). Iedereen kan zo zien bij welke speltak je hoort en bij welke groep.

De Scoutfit krijg je pas als je de Scoutingbelofte doet (beloven dat je een goed Scoutinglid zult zijn). daar maken we een echt feest van. Je krijgt dan ook allemaal tekentjes (insignes heten die) voor op je hemd. Dan pas ben je echt lid van Scouting!

De Scoutfit is eigenlijk ook een speelhemd. Het is niet zo erg als het vuil wordt. Hoef je tijdens verven of bij een spel tenminste niet op je goede kleren te letten! Ook is het gemaakt van stevige stof. Het gaat dus niet zo snel kapot tijdens het spelen!

Waar horen welke insignes op de Scoutfitblouse?

Speciaal voor de zomer heeft de Scouting Jan van Hoof-groep een t-shirt. Dit groepsshirt mag in de zomer in de plaats van het Scoutfitblouse worden gedragen als de speltakleiding dit heeft aangegeven. Het T-shirt is verkrijgbaar bij de Outdoor Gouda.

Let op! Het T-shirt is geen vervanging van het Scoutfit uniform. (voor uniform benodigdheden kan je terecht bij de eigen speltakleiding).

Vraag bij je leiding naar de gevonden voorwerpen, grote kans dat je blouse of das er tussen ligt.

Tip: zet je naam en/of je initialen in de binnenkant van de das en blouse, dan is het voor ons makkelijker om de rechtmatige eigenaar van een rondslingerende das/blouse te vinden.

Webshop:

Voor vragen en inlichtingen kunt u mailen met penningmeester@janvanhoof.nl

Jazeker! wegens praktische redenen hebben we de webshop tijdelijk ondergebracht op de bedrijfswebsite van onze groepspenningmeester. Directe link naar de webshop is: https://carolus.services/webshop-scouting-jan-van-hoof-groep/


Heeft u nog vragen?

Het is mogelijk dat wat je zoekt niet op onze website staat, wij helpen graag verder! stuur dan een e-mail naar: contact@janvanhoof.nl of vul het contactformulier in.