Stam Arendsoog Gouda (SAG) werd in 1932 opgericht door leden van padvinderij ‘die Impeesa’s’. Deze periode is in nevelen gehuld.
1932 tot 1940
Aan de Hoge Gouwe in Gouda vond Arendsoog haar eerste onderkomen. Tussen 1937 en 1938 werd er van clubhuis veranderd. Arendsoog verhuisde naar de Singelstraat in het voormalige ketelhuis van de ‘Garenspinnerij’.
In 1937 was de Wereld Jamboree in Nederland in Vogelenzang. Stam Arendsoog assisteerde bij de organisatie. Vlak voor de oorlog verhuisde de groep weer naar een ander clubhuis. Ditmaal aan de Steinkade.
Oorlog
Op 10 Mei 1940 viel het leger van Nazi Duitsland het neutrale Nederland binnen. De Duitse bezetter legde veel beperkingen op aan de bevolking. Eén van de beperkingen was het afschaffen van alle niet facistische organisaties, waaronder de vereniging van Nederlandsche Padvinders, waar ‘die Impeesa’s en Stam Arendsoog bij hoorden. Zelfs het dragen van padvinders-uniformen was door de nazi’s verboden.
Leden van Stam Arendsoog legden zich, net als vele andere voortrekkers (stam-leden), niet bij de bezetting neer. Een aantal van hen was tijdens de oorlog betrokken bij het verzet. Stam bijeenkomsten gingen gedurende de oorlog in het geheim door, helaas wel minder vaak.
Na vijf barre oorlogsjaren hielpen de scouts tijdens de
bevrijding, zoals gebruikelijk, een handje. Er werden afzettingen op de markt gemaakt tijdens de intocht van de Canadezen en enkele leden deden dienst als postbezorger voor de bevrijders.
Bevrijding
In juni 1945 vond in het lokaal boven de voormalige ijssalon het ‘Beertje’ de eerste algemene samenkomst plaats van alle padvinderij-verenigingen in Gouda. Onder het genot van ongetwijfeld enkele ijsjes werd besloten om scouting nieuw leven in te blazen.
Er werd een advertentie in de krant gezet met daarin een oproep voor nieuwe padvinders. Het enthousiasme was groot. Bijna vijfhonderd Goudse jongeren reaggeerden op deze oproep.
In het gebouw ‘Ons Huis’ aan de turfmarkt werden nieuwe scouting groepen geformeerd. 6 openbare groepen. De leiding bestond onder andere uit oud-leden van Stam Arendsoog.
Stam Arendsoog ging behoren tot groep 6, de Jan van Hoof.
De eerste opkomsten van de Goudse scouting groepen vond plaats in de open lucht. Later kreeg de groep een onderkomen op de zolder van het Veemarktrestaurant.
Officieel begon de Stam Arendsoog weer te ‘draaien’ in 1948, met nieuwe en ook nog een paar oud leden. En daar is de SAG tot de dag van vandaag niet echt mee opgehouden.
Clubhuizen
Hier is een opsomming van verschillende clubhuizen van de Jan van Hoof groep en Stam Arendsoog:
- 1947: Turfmarkt.(de oude werkplaats van Nederhorst BV).
- 1950: clubhuis in het weeshuis.(nu openbare bibliotheek)
- 1965 -2016: clubhuis aan de Nieuwe Haven 308 (oude school)
- 2017 – heden: clubhuis aan de Gouderaksedijk 30a op het terrein van GOUDasfalt.
Scouting for Girls
Tot 1970 bestond de stam alleen uit jongens. Vanaf 1970 heeft Scouting Jan van Hoof in al zijn wijzheid besloten om ook meisjes toe te laten tot Stam Arendsoog. Een beslissing waar zowel SAG jongens als SAG meisjes tot op de dag van vandaag plezier aan beleven.
Kampen
- 2018: Neuwied, Pfadfinderzeltplatz Brexbachtal, Duitsland
- 2017: Igls, Oostenrijk
- 2016: Wiltz, Luxemburg
- 2015:
- 2014:
- 2013: Neuwied, Pfadfinderzeltplatz Brexbachtal, Duitsland
- 2012: Wiltz, Luxemburg
- 2011: Goupe Charcot, Frankrijk
- 2010: Igls, Tiroler Pfadfinder Zentrum, Oostenrijk
- 2009: Neuwied, Pfadfinderzeltplatz Brexbachtal, Duitsland
- 2008: Wiltz, Luxemburg
- 2007: Bentveld, Nederland (bezoek Explo’s)
- 2005: Praag, Tsjechië
- 2004: Baarn, Nederland
Verbouwing en huidige stam
In het jaar 2001 oordeelde de brandweer dat het stamlokaal (ook wel ‘het zoldertje’ genoemd) niet brandveilig genoeg was. Hierdoor ontstond een heikele situatie omdat het stamlokaal niet meer gebruikt mocht worden en de oude stam besloot te stoppen met hun opkomsten.
Gedurende het jaar heeft een nieuwe lichting stamleden het gehele lokaal afgebroken en weer opgebouwd volgens door de brandweer goedgekeurd ontwerp. De stam heeft een nieuwe start gemaakt in het verbouwde stamlokaal.
In het jaar 2002 werd Stam Arendsoog (S.A.G.) 70 jaar. Dit werd gevierd met een jubileum feest”op 24 mei. Tevens werd het lokaal officieel geopend tijdens het feest en konden oud stamleden het verbouwde lokaal bewonderen.
In 2003 kwam er weer een nieuwe lichting stamleden over, waaronder een aantal meiden van de Wilo, die hun eigen stamgroep verlieten en besloten verder te gaan in Stam Arendsoog.
Eind 2016 is de groep verhuisd van de Nieuwe Haven naar de Gouderaksedijk. Nu in 2017 is er een stamgroep van zo’n 10 stamleden en worden er om de week gezellige programma’s/activiteiten georganiseerd.