Wat is Scouting?

Scouting is een internationale jeugd- en jongerenorganisatie vol sport, spel, buitenleven, samenwerken en samenzijn. Scouting heeft zo’n 40 miljoen leden, verdeeld over 200 landen en is daarmee de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van de wereld. Bij Scouting besteden kinderen en jongeren op een actieve en uitdagende manier hun vrije tijd in de natuur. Ze hebben veel plezier met elkaar en leren om samen te werken en respect te hebben voor de ander. Zo ontwikkelen de kinderen en jongeren zich op een natuurlijke manier tot zelfstandige mensen en krijgen ze de ruimte om te ontdekken en te leren.

Jan van Hoof activiteiten

De activiteiten die bij Scouting gedaan worden, zijn heel divers. Het accent ligt wel bij het buitenleven, maar dan nog is nog steeds niet in één zin te beschrijven wat je nou doet bij scouting. Je kunt bijvoorbeeld een groot spel op een plein of in het bos doen, een broodje bakken boven een houtvuurtje of een vlot in elkaar knopen, een speurtocht lopen of een potje voetballen, een fotocollage maken, met een rugzak op je rug gaan hiken, of klimmen en abseilen, zwemmen, toneel spelen, zeilen, de markt op, feesten of bij de brandweer langs en nog veel meer….. Je kunt het zo gek niet bedenken of Scouting doet het!

Een ander kenmerk van Scouting dat belangrijk is, is het doorgeven van kennis. Als Scout leer je van de andere mensen in je groep allerlei nieuwe vaardigheden waar je de rest van je leven nog wat aan hebt en die jij op jouw beurt weer kunt geven aan de mensen die jonger zijn dan jij. Ook leer je om al op jonge leeftijd initiatief te nemen en samen te werken in een groep.

Hoe dan ook: Scouting is samen bezig zijn en dat kan op zoveel verschillende manieren dat het niet te beschrijven is!

Scouting Nederland

Scouting_NL_logo_RGB_transparanteachtergrond

De Scouting Jan van Hoof-groep Gouda is onderdeel van Scouting Nederland, de nationale scoutingvereniging. Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland en heeft 100.000 actieve leden. De 87.000 jeugdleden en 25.000 vrijwilligers van Scouting zijn verdeeld over meer dan 1.100 Scoutinggroepen, waar de Jan van Hoof-groep er één van is.

Scouting Nederland draagt onder meer zorg voor het Scoutingkleding “de Scoutfit”,  themaverhalen voor speltakken, goedkope overnachtings-plekken in clubhuizen of kampeerterreinen, verschillende verzekeringen en professionele hulp. Ook heeft Scouting Nederland de Scouting Academy in het leven geroepen om alle leiding competentiegericht te trainen in het leiding geven. Daarnaast worden onder de paraplu van Scouting Nederland talloze activiteiten georganiseerd voor haar eigen leden. Zo wordt er met Pasen ieder jaar tig weekendkampen op touw gezet en lopen we jaarlijks in april de Duinenmars – een wandeling door de duinen rond Kijkduin – met Scouting Nederland mee.

Regio Lek- en IJsselstreek

Scouting Nederland heeft in Nederland een aantal regio’s in het leven geroepen met een eigen bestuur. De Scouting Jan van Hoof-groep Gouda valt binnen de Regio Lek- en IJsselstreek – een regio die cursussen aanbiedt en regionale activiteiten zoals zwemwedstrijden en de Regiospelen in het leven heeft geroepen.

Door de activiteiten van Scouting Nederland en de Regio Lek- en IJsselstreek leren scoutingleden niet alleen kinderen van de eigen Jan van Hoof-groep kennen maar ook mensen uit de omgeving en zelfs uit heel Nederland!

 

Band met Koninklijk Huis

Al bijna een eeuw zijn leden van het Koninklijk Huis nauw betrokken geweest bij Scouting Nederland. Vanaf 1915 met het beschermheerschap van Prins Hendrik, tot op heden. Op dit moment is Koningin Máxima der Nederlanden onze beschermvrouwe.

Kijk voor meer informatie over Scouting Nederland op de site van Scouting Nederland.