Onze naam

Jan Jozef Lambert van Hoof werd geboren op 7 augustus 1922. Hij kwam op 10-jarige leeftijd in aanraking met de padvinderij (toen heette Scouting nog zo). Hij maakte als Verkenner de Wereldjamboree in Vogelenzang in 1937 mee.Toen in 1940 de oorlog uitbrak meldde hij zich direct aan bij de ondergrondse. Samen met collega-voortrekkers (nu: stamleden) heeft hij toen menig sterk staaltje uitgehaald.

Redder van de Waalbrug

In de zomer van 1944 was de opmars van de geallieerden ver gevorderd. Om te voorkomen dat de Engelsen te dichtbij zouden komen hadden de Duitsers de brug over de Waal bij Nijmegen van springladingen voorzien. Deze belangrijke brug moest echter behouden worden.

 

Op 18 september 1944 ging Jan van Hoof, helemaal alleen, naar de brug toe om met gevaar voor eigen leven de leidingen naar de springladingen door te knippen. Dat lukte en de brug kon door de geallieerden worden ingenomen.

De dag daarop werd hij, als gids van een groep Engelsen in Nijmegen, koelbloedig door de Duitsers gefusilleerd.

Lees ook: The Story of Jan van Hoof (Engels)

Levende herinnering

Na de oorlog werd  Jan van Hoof geëerd met militaire ordes uit Nederland, Engeland en Amerika.

Op de brug werd in 1946 een plaquette geplaatst ter herinnering aan deze 22-jarige held.

Tal van Scoutinggroepen hebben zijn naam als groepsnaam genomen. Nu herinneren nog 3 groepen in Nederland aan deze held: in Nijmegen, Nieuwegein en onze eigen Jan van Hoof-groep in Gouda.

 

  De plaquette op de Waalbrug

 

 

Op 4 mei is er elk jaar in Nijmegen een herdenking bij het monument voor de gevallenen. Dit is het bij het Jan van Hoof monument op het Trajanusplein bij de Waalbrug:

 

Bron: eigen groepsarchief, gemeente Nijmegen