Onze geschiedenis

Na de Bevrijding

Onze groep is opgericht in 1945. Vijf jaar lang was het oorlog geweest. Scouting, of Padvinderij zoals dat toen heette, was tijdens de bezetting in de Tweede Wereld Oorlog door de Nazi’s verboden. Met de bevrijding, in mei 1945, zou alles weer normaal worden. Ook Scouting kon eindelijk weer beginnen.

Op 13 juli 1945 kwam daarom een aantal leiders van verschillende groepen bijeen in ijssalon “’t Beertje” aan de Markt te Gouda. Zij spraken daar met elkaar af om een bijeenkomst te organiseren op 17 juli 1945 in gebouw “ons Huis” aan de Turfmarkt om de grote toeloop van nieuwe leden te verwerken.

Groep Zes

Begin juli 1945 werden de ruim 400 Goudse verkenners gesplitst in 8 groepen. Groep VI vernoemde zich naar Jan van Hoof, een verzetsheld die de Waalbrug bij Nijmegen gered had.

De groepsdas voor deze groep kreeg de oude kleuren van de vooroorlogse groep “Die Impeesa’s“, diagonaal oranje/zwart. Een oranje das met een zwarte rand was het resultaat, dat symbool stond voor het koningshuis en de rouw. Vanaf september 2019 heeft de groep gekozen voor gele das met een zwarte rand. (dit zijn heel toevallig ook de kleuren van het GA-terrein waar ons clubhuis op staat). 

Van de oude “Die Impeesa’s” werden niet alleen de kleuren overgenomen, ook Stam Arendsoog kwam erbij. Deze ‘voortrekkers’ waren vanaf 17 juli 1945 deel van de nieuwe Jan van Hoof-groep.

Op 18 juli 1945 hield de nieuwe Jan van Hoof-groep hun eerste opkomst. Er waren 6 patrouilles van elk 8 jongens. De groep werd geleid door hopman Bontenbal en de vaandrigs Bakker, Brink en Bouwman. Bij gebrek aan een clubhuis werden de eerste opkomsten in de open lucht gehouden.

 

 

Van clubhuis naar clubhuis

In de zomer opkomsten zonder clubhuis draaien is geen probleem, maar voor het noodzakelijke onderdak bij slecht weer moest de Jan van Hoof snel een nieuw onderkomen hebben. Kort na de oprichting kreeg we een onderkomen op de zolder van de Brandweer kazerne. Dit was meer een noodoplossing, want al snel ging de Jan van Hoof naar een ander clubhuis in een oude timmerfabriek aan de Turfmarkt.

Oude groepsfoto in het Weeshuis

Omdat de groep bleef groeien, (er kwamen welpen bij onder leiding van ‘Akela Andrea’) kregen we een onderkomen in het oude Weeshuis aan de Spieringstraat. Waar later de Openbare Bibliotheek voor tientallen jaren heeft gezeten. Hier zaten we overigens samen met een andere scouting groep ‘Die Katanky’s’. Helaas was dat gebouw in slechte staat en moesten de padvinders het weeshuis uit.

In 1965 kreeg de Jan van Hoof zijn onderkomen in het oude schoolgebouw aan de Nieuwehaven waar wij meer dan 50 jaar gebruik van hebben gemaakt. 

 

Op 15 oktober 2016 is ons clubhuis aan de Nieuwehaven 308 door de woningcoöperatie verkocht aan een particuliere partij. Dit betekent dat de groep na 52 jaar de Nieuwe haven heeft verlaten. Op 8 januari 2017 hebben de groepsraad en het stichtingsbestuur beide unaniem akkoord gegeven op het voorstel van GOUDasfalt voor het huren van het voormalige asfaltkantoor aan de Gouderaksedijk 30A waar wij nu met plezier onze opkomsten draaien. 

Met de tijd mee

In de eerste jaren is de groep in samenstelling eigenlijk weinig veranderd. Verkenners en Stam waren er vanaf het begin, al snel kwamen de welpen erbij en later in 1978 de Rowans, die hun onderdeel hebben vernoemd naar de oude groep “Die Impeesa’s”. Rond 1970 besloot Stam Arendsoog om gemengd, met mannen en vrouwen, te gaan draaien, tot dan toe als enige onderdeel binnen de Jan van Hoof. Daar kwam pas de volgende eeuw verandering in.

In 2004 kwam het Beveronderdeel erbij en in 2006 werd na uitgebreid beraad besloten dat de Jan van Hoof als een gemengde groep verder zou gaan. Een Kabouteronderdeel werd in september van dat jaar opgericht en de Rowans gingen gemengd draaien en veranderden hun naam in ‘Explorers’.

In 2007 kwamen de Gidsen – meisjes van 11 tot 15 jaar – erbij, in 2008 gevolgd door de ‘Vrienden van Jan’, voor leden van de Jan van Hoof die wat ouder zijn maar nog sterk betrokken bij de groep zijn. Deze oudere leden helpen geregeld mee met grootschalige activiteiten. In september 2012 veranderen de Kabouters hun naam in “Welpen-meisjes” doordat Scouting Nederland het thema Bambilië/Kabouters heeft laten vervallen. Het nieuwe thema voor deze hele leeftijdsgroep van 7-11 jarigen  is nu het “jungleboek”geworden.

Al deze onderdelen bij elkaar vormen de huidige Jan van Hoof-groep, een moderne en toch ouderwets gezellige Scoutinggroep in Gouda.

In 2020 heeft de groep het vijftiende lustrum gevierd. 75 jaar Jan van Hoof-groep! 

 

Verkennerskamp 2003 in Austerlitz

 

Installatie eerste kabouters JvH 2006